Feature

Svartvit bild på Peter Jenner.

Kapitel: 1 | 2 | 3

Rootsy-hövdingen Håkan Olsson halkade in på sitt första skivbolagsjobb redan 1982 och sedan har det rullat på med jobb på Amalthea, MNW, Border, Playground och Rootsy Music. I en oregelbundet återkommande serie kommer han att berätta minnen från sin över 40 år långa tjänstgöring.

← Föregående del / Nästa del →

En skivbolagsgubbes hågkomster

Kapitel 1: Amalthea – svenska proggare, engelska socialister en premiärminister-kandidat - Del 3

Av Håkan Olsson

Bild: Adrian Boot / Urbanimage.tv

 

Billy Bragg var och är en stor personlighet men även han hamnade ibland i skuggan av sin manager Peter Jenner. En farbror som uppfyllde allt det som man trodde var engelska klichéer som bara fanns på film. Det var cricket, fish & chips, afternoon tea och real ale för hela slanten. En övertygad socialist med en faiblesse för det brittiska kungahuset.

Men hans framtoning som engelsk mysfarbror kunde inte dölja det faktum att han var en erfaren och skicklig manager med en knivskarp analytisk förmåga. Han tvekade aldrig att säga vad han tyckte, oavsett hur obekväma hans åsikter kunde vara.

Hans skarpa intellekt ledde honom dock inte alltid rätt, vilket Peter var den första att erkänna. Han började sin bana som manager när han umgicks i de kretsar som så småningom skulle bli Pink Floyd. Utan att ha någon som helst erfarenhet av eller kunskap om musikbranschen, blev han deras första manager. Det gick bra ända tills det blev en splittring mellan Syd Barrett och de övriga i bandet. Peter Jenner var tvungen att välja sida och den knivskarpa analysen sade att Barrett var den främste kreativa kraften och den bäste låtskrivaren. Peter droppade Pink Floyd och skrev kontrakt med Syd Barrett. Strax därefter fick Pink Floyd sitt totala genombrott och Syd Barrett hamnade på mentalsjukhus.

På 70-talet var Peter manager åt såväl Ian Dury som The Clash. Det var i början av deras karriärer, allt gick framåt för båda i rask takt och än en gång ställdes Peter inför ett ultimatum: - Det fungerar inte längre att vara manager för båda. Du måste välja! Jenner valde Ian Dury och även om det inte gick lika illa för honom som för Syd Barrett så kan man väl lugnt konstatera att utfallet blivit ett annat om Peter valt The Clash.

Inte för ett ögonblick beklagade Peter Jenner sina val. Tvärtom menade han att han skulle gjort samma val igen om han fått chansen att göra om.

Peter Jenner är idag 80 och en av de ledande experterna inom digitala copyright-frågor.

 

← Föregående del / Nästa del →