Rootsyland Approved

RACHEL_BAIMAN_by_Nick_Helderman_web-5

Rachel Baiman ger oss kaxig samhällskritisk americana

Rootsyland Approved

 

Av Mats Carlsson

 

Singer-Songwritern Rachel Baiman växte upp i Chicago men flyttade som 18-åring till Nashville för att studera på universitetet där. Numera har hon flyttat en bit bort till staden Madison med maken George Jackson, född på Nya Zeeland, uppväxt i Australien, även han folkmusiker.

Rachels föräldrar gav henne en med amerikanska mått mätt politiskt vänsterradikal uppväxt och detta har genomsyrat mycket av hennes arbete som vuxen musiker där hon har varit tydlig med var hon hör hemma politiskt både i sina låttexter och i vad hon engagerat sig i.

Hon spelar flera instrument som banjo, gitarr och sjunger, men startade som violinist inom bluegrassen och folkmusiken vilket är uppenbart på hennes debutalbum ”Speakeasy man” från 2014 som är en ganska lyckad blandning av ganska traditionella instrumentala ”fiddle-tunes” med drivet fiolspel och vokala låtar av americana typ.

Genombrottet kom 2017 med andra albumet ”Shame” som var producerat av Andrew Marlin från Mandolin Orange och där hon tog ett steg bort från de mer traditionellt folkliga inslagen på debutplattan och lade tyngdpunkten på americanan med samhällskommenterande texter i flera av låtarna. Titelspåret ”Shame” t.ex. handlar om hur hon uppfattar att konservativa kristna vill styra hur andra ska leva sina liv.

Den skivan gav henne en hel del uppmärksamhet och hon följde upp den med en fyra låtars EP i lite mer folklig stil 2017- ”Thanksgiving”, där bl.a. Molly Tuttle medverkar. Förutom hennes egna kompositioner finns där även en fin cover på John Hartfords ”Madison Tennessee”.

Nästa album, ”Cycles” från 2021, spelades in under en vistelse i Australien och producenten Olivia Hally gav en del av låtarna ett vad jag tycker allt för popinriktat och tuffare sound, även om det finns flera träffsäkra kompositioner även på den här plattan.

2023 kom egenproducerade ”Common Nation Of Sorrow” som känns som en naturlig fortsättning på musiken från ”Shame” och en återgång till hennes mer typiska folkinfluerade   americana och med tydligt politiskt inriktade teman i sångerna, t.ex i :”Self made man”.

Rachel har under åren gjort en hel del samarbeten med andra musiker och sångare och förra året gav hon ut en serie lite mer indie-pop präglade singlar som hon nu samlat i ett album betitlat ”A sides/B sides” vilket släpptes 6 december 2024. Här finns fina duetter med några av Rachels favoritlåtskrivare: Caroline Spence, Pony Bradshaw, Kaia Kater, Nicholas Jamerson, Sam Burchfield och Andrea von Kampen. Det ska bli intressant att se om detta är den riktning hon vill ta sin musik i eller om nästa album åter igen låter mer som ”Shame” och ”Common Nation Of Sorrow”.

Utöver detta så har hon fortsatt att utveckla sin koppling till den moderna ”spelmansmusiken” genom samarbetet med fiolkollegan Christian Sedelmyer i duon 10 string Symphony som släppt tre album sedan debuten 2012.

Rachel har gjort en hel del Europaturnéer med tyngdpunkten på Storbritannien, men aldrig vad jag vet spelat hos oss här i Skandinavien.  Vi kan väl hoppas att detta blir av i framtiden!