In The Circle Banner
willi

Critterland - Willi Carlisle

Av Magnus Nordin

Willi Carlisle är en poet och trubadur. Precis som sin förebild och inspirationskälla Utah Phillips* handlar hans liv och musik inte om att nå några högtravande mål eller ha en extravagant livsstil. Det handlar om att finns där för varandra i vardagen och genom sin musik få kontakt med människor och dela gemensamma värderingar och erfarenheter.

Willi Carlisle växte upp i Kansas och Illinois. Hans pappa hade varit musiker och delade med sig av sina historier och erfarenheter som kringresande musiker. Han introducerade även den unge Willi till folk music och bluegrass.

"I grew up in a fairly musical family listening to old music — to folk music and bluegrass in particular. Most of the music I chose as a kid was classics, or it was pop country in private" - Willi Carlisle

När Willi var 18 år upptäckte han the Harry Smith Anthology, en samling med amerikansk folk music, och bestämde sig då för att lära sig så mycket som möjligt om de olika varianter som finns inom genren. Han flyttade till Arkansas och blev förälskad i den folk music-tradition  som finns där och införlivade den i sitt eget musicerande. Nu har Willi släppt sitt tredje album Critterland. Albumet tar vid där hans andra album, Peculiar, Missouri, från 2022 slutade. Albumet är en vild resa som återspeglar vad som rör sig i Carlisle sinne och låttexterna tar lyssnaren med till undanskymda platser i Amerika där den mänskliga naturens obskyra konstigheter, mörka hemligheter, komplicerade sanningar om livets och kärlekens skönhet och smärta har fritt spelrum.

”Critterland” är producerad av Grammy-nominerade Darrell Scott och det centrala temat är Carlisles funderingar över var vi kommer ifrån och vart vi är på väg. I sina texter tar han sig an mänskligt lidande genom berättelser om förbjuden kärlek, förlust, generationstrauma, missbruk, självmord och tror att han genom att bearbeta de egenskaper och trauman vi ärver kan nå en djupare förståelse för vad det innebär att lyckas och att existera. Det är tunga, svåra och bitvis mörka ämnen Carlisles tar upp, ämnen som många artister duckar för. Men Carlisle beskriver bara sin verklighet och det han känner till via sina egna erfarenheter eller sådant han sett på nära håll.

*Utah Phillips, 1935-2008, amerikansk folksångare, historieberättare, poet, anarkist och facklig organisatör. Han har kallats "den gyllene rösten från sydväst" och stödde ofta Industrial Workers of the World (IWW) i sin musik och texter)