In The Circle Banner
Zach 1

Where the Flowers Meet the Dew - Zach Russell

Av Magnus Nordin

Det slår aldrig i fel, i slutet av året när summeringar och utvärderingar av musikåret redan är färdiga hos de flesta släpps det en skiva som måste räknas in som en av årets bästa. I år det singer-songwritern Zach Russells debutskiva ”Where the Flowers Meet the Dew” som får räknas in i den kategorin.

På söndagskvällen den 3 december hade Zach Russell en releasefest för sin nya skiva på The Basement i Nashville. Staden som var hans hem i tio år men som han kände sig tvungen att lämna för att kunna skriva låtar och spela in sin första skiva.

”In Nashville, there’s too much noise—music was everywhere, and people just didn’t care. I get [why] Nashville is a necessary place for the machine and the business, but at the same time, I don’t think that’s where you should be moving to write roots-country music. You should be in the mountains if you wanna write about the mountains” - Zach Russell

Precis som många andra kom Zach Russell till Nashville med en dröm att slå igenom som artist. Men verkligheten blev en annan. Istället för att försörja sig på sin musik arbetade han bland annat i en skoaffär, som snickare och värd på en karaokebar. Han fick jobb som ansvarig för Tyler Childers merchandise och följde med spelningar och turnéer i USA och Europa. På nära håll kunde han konstatera vad som krävs av en turnerande musiker och för att lyckas etablera sig som artist. Kunskap som han tog med sig när han med sin fru flyttade hem till Caryville, norr om Knoxville i östra Tennesse. Som en ödets ironi var det först när han lämnat Nashville som han fick ett skivkontrakt med Thirty Tigers.

Låtarna på ”Where the Flowers Meet the Dew” handlar om Zach Russells tankar kring vem han egentligen är, vad som har tagit honom dit han är idag och andra existentiella funderingar. Det är ett riktigt starkt debutalbum Zach Russell knåpat ihop och det ska bli spännande att se vart hans musik tar honom framöver.