In The Circle Banner
Inman 2

Life Without Your Love - Richard Inman

Av Magnus Nordin

Erfaren, ärrad och lite kantstött efter tusentals mil, hundratals shower om året, från Kanada till Danmark, Tyskland och tillbaka, kanadensaren Richard Inman är en autentisk kringresande trubadur. Nu har han släppt sitt sjätte album ”Life Without Your Love”.

Genom att spela för tusentals på festivaler eller en handfull i en rökfylld liten bar på landsbygden i Saskatchewan har Inmans ärliga texter, enkla men effektfulla musik samt hans signifikanta sångröst givit honom en stark position på Kanadas folkmusik och countryscener.

Han växte upp på en boskapsranch i den kanadensiska provinsen Manitoba. Under sin uppväxt lyssnade han tillsammans med sin pappa på ett önskeprogram som sändes på radion varje söndag och som brukade spela Johnny Cashs tolkning av Kris Kristoferssons ”Sunday Morning Coming Down”. Det väckte hans passion för countrymusik. Pappan lärde ut några gitarrackord och efter målmedveten träning på sitt gitarrspelande började han skriva egna låtar.

”It’s just something I was always doing. I was kind of always storytelling even if I didn’t know it yet. So it came real easy, real natural. When I was about 15 or 16 I started to get more serious about it, I started writing down things and keeping things.” - Richard Inman

Att växa upp i en liten stad på den kanadensiska landsbygden var inte alltid lätt men musiken gav Inman en tillhörighet och plattform att stå på. Dessutom gjorde musiken att han höll sig borta från problem vilket hans familj uppskattade. När han blev äldre fick han chansen att spela på en countrybar i Winnipeg och kom där i kontakt med några lokala musiker som hjälpte honom att utveckla sitt musikskapande. Richard Inman har en uttrycksfull sångröst och en speciell känsla för melodier. Hans texter innehåller autentiska historier om personer och platser som han träffat på genom åren. Under många år hankade han sig fram genom olika olika arbeten och ägnade all ledig tid åt att skriva musik och spela på alla möjliga barer och scener. Numera kan han försörja sig på sin musik även om han fortfarande är en independent musiker utan uppbackning av något skivbolag. Han har också valt att inte använda sig av sociala medier (han har ett Instagramkonto som varit vilande i ett år och en sida på Bandcamp med knapphändig information) och han har inte heller någon hemsida.

Allt sammantaget är Rickard Inman en singer-songwriter som sticker ut och som är värd att upptäckas av fler. Han har även uttryckt en önskan om att få komma till Skandinavien och spela sin musik. Vilken konsertarrangör blir först med att plocka upp den bollen?!