In The Circle Banner
Tyler

13 Rustin’ in the Rain - Tyler Childers

Av Magnus Nordin

Tyler Childers växte upp i Lawrence County, Kentucky, nära bergskedjan Appalacherna. Hans musik bottnar i den bluegrass som är så starkt förknippad med Appalacherna, men med sin egna moderna variant blir det något alldeles oemotståndligt och speciellt. Han har en förmåga att sjunga om vardagliga saker men ändå få det att låta intressant och värt att lyssna på. Men han är också känd för att i sina texter ta upp kontroversiella ämnen. Alla fall sådant som är kontroversiellt i den amerikanska södern och inom countrymusiken. 

Efter att ha blivit upptäckt av Sturgill Simpsons trummis på en spelning i Nashville fick Childers möjligheten att arbeta med just Simpson och Johnny Cashs ljudtekniker David Ferguson på sitt andra album ”Purgatory” som kom 2017. Albumet blev ett stort genombrott och han fick snabbt en stor och trogen publik. 2019 kom uppföljaren ”Country Squire” som blev en ännu större succé. 2020 släppte Childers skivan  ”Long Violent History” som innehöll tolkningar av traditionella fiollåtar. På sitt femte album ”Can I Take My Hounds to Heaven?” som gavs ut i november 2022 valde Childers ett annorlunda och udda grepp. Albumet innehåller åtta sånger där alla sånger finns i tre olika arrangemang, “Hallelujah", “Jubilee” och ”Joyful Noise”. 

På albumet ”Rustin’ in the Rain” som släpptes den 8 september håller sig Childers till ett format, det är traditionell, stilsäker country music. Childers krånglar inte till det med berättelserna på albumet. Istället tittar han på sina egna relationer, sina egna känslor och till viss del smärta. På de sju spåren förlitar sig Childers på sin sångförmåga, traditionella countryarrangemang, oortodox instrumentering och ärligt låtskrivande. Resultatet är ett imponerande album som förhoppningsvis kan introducera nya lyssnare till högkvalitativ countrymusik. 

Videon till albumets första singel “In Your Love” har väckt en del uppmärksamhet i USA. Videon handlar om den förbjudna kärleken mellan två manliga gruvarbetare i 50-talets Kentucky. En berättelse som många konservativa och trångsynta amerikaner inte klarat av. Till och med många av Childers trognaste fans har vänt sig emot honom. Som tur är verkar inte Childers låtit sig påverkas av det. Han står fast vid att dessa berättelser och ämnen måste lyftas fram. Det känns tryggt för artister som Tyler Childers kan det aldrig bli för många av inom countrymusiken.