In The Circle Banner
Jason

Årets bästa Country- och Americana-album

Av Magnus Nordin

16. Weathervanes - Jason Isbell and the 400 Unit

När Jason Isbell släpper en ny skiva är det en stor dag i country- och Americanavärlden. Den 9 juni var en sådan dag då Isbell tillsammans med sitt band the 400 Unit levererade skivan ”Weathervanes”. För det är den stjärnstatusen Jason Isbell har numera. 44-åringen från Green Hill, Alabama, som startade sin professionella bana som musiker genom att gå direkt från en fest och hoppade in i bandet Drive-By Truckers turnébuss, lärde sig deras låtkatalog på väg till nästa spelning och blev bandets nya gitarrist och låtskrivare. Efter sex år med bandet växlade han över till en solokarriär. Om det var ett delvis eget beslut eller om han fick sparken pga ett eskalerande missbruk tycks fortfarande vara oklart. 

Det stora genombrottet kom 2013 med fjärde soloalbumet ”Southeastern”. Det albumet var präglat av hans, då, nyfunna nykterhet och jakten på återupprättelse efter ett hårt liv som turnerande musiker. Tio år senare är Jason Isbell odiskutabel kung, obesegrad mästare och den starkaste lysande stjärnan i den alternativa countrymusikens universum. Han har på sina tidigare skivor använt sig av olika nyanser av countrymusiken och på ”Weathervanes” återvänder han till den countryrock med lite vassare kanter som han spelade under åren i Drive-By Truckers. 

Arbetet med skivan har pågått i tre år och Isbell har numera all kontroll när han spelar in sina skivor. Han skriver allt material själv, styr arbetet i skivstudion i rollen som sin egen producent och har till och med designat skivomslaget. ”Weathervanes” är ett ambitiöst verk som klockar in på 60 min med sina tretton låtar där två spår är nära sex minuter långa.