In The Circle Banner
Band

Årets bästa Country- och Americana-album 

6. Simple Things - The Band Of Heathens

The Band of Heathens släppte i mars sin åttonde skiva ”Simple Things”. I osäkra tider är det naturligt att vända sig till det trygga och säkra. I The Band of Heathens fall handlar det om staden Austin där bandet bildades för 17 år sedan. Sedan starten är två medlemmar kvar, Gordy Quist och Ed Jurdi som fortfarande delar på både låtskrivandet och sången. Att återvända till Austin innebar att The Band of Heathens omfamnade sina tidiga influenser, sina naturliga instinkter och det sound som kännetecknade bandet när det började spela live. 

"Simple Things” är i flera avseenden en återgång till den root rock och heartland pop som de blev kända och älskade för när de slog igenom i mitten av 2000-talet, då Rolling Stone Magazine uppmärksammade bandet och de fick debutera i TV-programmet Austin City Limits. Inspelningen är gjord i studion the Finishing School i Austin. Studion ägdes tidigare av bandets nära vän producenten George Reiff som avled 2017. Nu är det Gordy Quist som äger och driver studion. Han har även uppgraderat utrustningen i studion med bland annat tre mikrofoner som Freddie Mercury tidigare ägt och som även använts av David Bowie, The Rolling Stones och AC/DC. 

The Band of Heathens musik spänner över flera stilar men det är tydligt att den har sina rötter i rock och soul från den amerikanska södern samt den countryrock som Austin är så förknippad med. När In The Circle lyssnar igenom ”Simple Things” far tankarna till band som The Jayhawks och The Black Crowes, men The Band of Heathens går även i samma musikklass som till exempel Marshall Tucker Band, Drive-By Truckers, Jason Isbell And the 400 Unit och Band of Horses. De har en mycket skön twang i sin musik och eftersom Gordy Quist och Ed Jurdi delar på sången har de en stor variation i sina sånger. Oavsett om det är upptempo eller ballader så träffar The Band of Heathens låtar rakt i hjärta och själ.