In The Circle Banner
jesper

Before The Sun - Jesper Lindell

Av Magnus Nordin

Första gången In The Circle knockades av Jesper Lindell var den 18 mars 2017 då han medverkade i TV4s Nyhetsmorgon och tillsammans med First Aid Kit framförde en magisk version av Leonard Cohens sång Chelsea Hotel #2. Bara en månad tidigare hade han släppt sin debutsingel ”Moving Slow” som blev en stor framgång (=guldskiva). Med tv-framträdandet och den därpå följande EP:n ”Little Less Blue”  etablerades även Lindells samarbete med First Aid Kit, ett samarbete som fortsatte med First Aid Kits uppmärksammade Leonard Cohen-hyllning på Dramaten som även gavs ut på skiva.

Efter framgångarna med debutsingeln var det meningen att karriären skulle rulla på, men så blev det inte. Första albumet "Everyday Dreams" spelades in men refuserades av stora skivbolaget, trots att flera av låtarna senare blev radiohits. Skivan släpptes ändå till slut den 24 maj 2019 vilket In The Circle uppmärksammade och skrev bland annat ”…så här långt det bästa albumet under 2019 släppt av en svensk artist”.

Hösten 2019 och våren 2020 var avsatta för turnerande men då kom nästa motgång eftersom pandemin och hälsoproblem satte stopp för planerna. Men istället för att deppa ihop omvandlade Lindell motgångarna till en enorm kreativ energi. Han skrev mängder av starka låtar, sökte nya sound och arrangemang tillsammans med sitt väl sammansvetsade band och började spela in ny musik.

I januari 2022 släpptes albumet "Twilights" som hyllades samstämmigt i svensk och internationell press. Sedan dess har Jesper Lindell etablerat sig som en av Europas hetaste artister inom rock och soul-facket. In The Circle såg Lindell med band briljera på Rootsy Summer Fest i augusti förra året och namnkunniga amerikanska artister som också spelade på festivalen frågade imponerat ”who’s that swedish guy?!”

1 september 2023 gav Jesper Lindell ut sin EP "Windows Vol. 1" och senare under hösten kom också skivan ”Brunnsviks Sounds” (inspelad i Lindells studio hemma i Ludvika) där Lindell samarbetat med Magnus Carlsson. Skivan följdes upp av en omfattande turné där Lindell med band backade upp Magnus Carlson. Idag är det så äntligen dags för Jesper Lindells nya album "Before The Sun" att möta sina lyssnare!

Jesper Lindell har under det senaste åren seglat fram som en av de mest intressanta och hårdast arbetande artisterna Sverige kan ställa på en scen. Tillsammans med sitt band har en sällsynt förmåga att absorbera det bästa av sina inspirationskällors musik och i slutändan komma ut med något alldeles eget. Musiken svänger, kränger och gungar på ett alldeles oemotståndligt sätt och det låter Jesper Lindell och ingen annan.