In The Circle Banner
Scooby

Driftless Girl - Grey DeLisle

Av Magnus Nordin

Om du sett något avsnitt av den amerikanska animerade TV-serien Scooby-Doo, har du hört Grey DeLisle-Griffins röst. Hon är en singer-songwriter från Los Angeles som också arbetar som röstskådespelare och bland annat gjort rösten till Daphne i Scooby-Doo. Men hon har även varit skådespelare och testat på stand-up comedy.

Hon växte upp i den tidigare arméposteringen Fort Ord, Monterey, Kalifornien med en mamma som var sångerska/musiker och en pappa som körde lastbil och älskade countrymusik. Efter föräldrarnas skilsmässa och när hennes mamma drabbades av drog och alkoholmissbruk flyttade hon in hos sin mormor Eva Flores Ruth, sångerska som hade uppträtt tillsammans med den stora salsakungen, slagverkaren, kapellmästare och kompositören Tito Puente (1923-2000)

Redan i tonåren flyttade DeLisle till Los Angeles och började arbeta på en teater. I slutet av 1990-talet blev hon medlem i cowpunk-bandet Side Saddle och startade senare sitt egna independent skivbolag Hummin'bird Records. Hon släppte tre album på den egna etiketten innan hon plockades upp av Sugar Hill Records. Hon hade då utvecklat ett neo-Appalachian sound som beskrivits som en ”goth-haunted Dolly Parton”.

På senare år har Grey DeLisle släppt en skiva tillsammans med rockabilly-gruppen The Roughhousers och ett coveralbum där hon gör sina egna tolkningar av bland annat You Only Live Twice från James Bond-filmen med samma namn, Another Brick in the Wall och Georgia on my mind. Förra året släppte hon skivan ”She’s an Angel” som innehåller traditionell 60-tals country med tydliga influenser från Kitty Wells, Loretta Lynn, Patsy Cline och Tammy Wynette. Nu har Grey DeLisle släppt skivan ”Driftless Girl” där hon fortsätter med sin vintage country och hon gör det riktigt bra. Grey DeLisle och ”Driftless Girl” är en av årets stora positiva överraskningar så här långt.