Feature
dec 2, 2024
Feature
dec 2, 2024
Av Christer B. Jarlås
Årets sista vanliga Från Landet är här. Lite nytt, lite lånat och lite blått. En del är sådant som av någon anledning har missats under hösten. Och en del är dagsfärskt. Men detta är inte årets sista Från Landet. Redan om några dagar kommer en julmusikspecial och om någon vecka kommer en sammanfattning av året Från Landet. Varsågoda, ni kör vi och vi börjar i Haparanda….
Längst uppe i norr så nära Finland man kan komma hittar vi Pär Hulkoff som även har bandet Raubtier. Tillsammans med dalmasen Jonas Kjellgren har han också, kanske lite snällare, Bourbon Boys som både släppt ett hyllat album och varit på succéturné 2024. Bandet som funnits lite till och från sedan 2011 släpper en ny singel. ”Old Country” är tung svängig countryhistoria som blandar country och folkmusik med en text om den svenska utvandringen till Nordamerika. Svängigt till tusen. Hulkoff sjunger med kraft och pondus. Smart text. Det är helt enkelt riktigt bra.
Det är hela 13 år sedan Landstrom från Kullsta utanför Hammarstrand släppte sitt så fina debutalbum. Sedan dess har det kommit en rad fina album, singlar och EP. Den 29 november släpptes deras nya album ”Lost A Million Times” Precis som förr står Göran Lindströms inkännande gitarrspel och Carina Landins vackra sång i centrum. Det är en skön samling mycket tankeväckande låtar som spänner från sorgsen, ödesmättad vals i ”Dance” till mer lättfångade countryrockiga låtar som i inledande ”Paper World”. Den magnifika avslutningen med den svidande vackra, närmast sakrala ”Hymn For Her” tar nästan andan. Som helhet är det ett mycket lyckat album.
Grande Roses har i många år varit hyllade på hemmaplan och på bortaplan. Men de senaste åren har de inte varit särskilt aktiva. Det är hela nio år sedan senaste släpp. Och jag vet inte hur bokstavligt man ska ta titeln på den nya sexspårs-EPn ” Beating On A Dead Horse”. Efter nästan ett årtionde av tystnad är den nysläppta musiken väldigt vital. Låtarna är dock inte helt nya. De äldsta är från tiden för förra släppet. Grande Roses började en gång, för nu ganska länge sedan, i Jämtland med countryrock och lite cowpunk med ödesmättade gitarrer men blev mer och mer indierock med tiden. Alla låtar på den nya EPn har skrivits av bandmedlemmarna själv. Bra låtar, bra rock har alltid varit deras signum. Så är det också nu.
Kingen är en legend. Född 1968 i Sveg som Torgny Karlsson men ingen säger annat är Kingen. Har varit turnerande musiken sedan tonåren och var ett tag medlem i The Boppers. I höst har han släppt den fina ”Allt här och nu”. Skönt filmisk tidig 60-talssoul med en fin egen text. Dragspelet, texten och produktionen imponerar. Mycket hörvärd.
Och apropå återkomster. Mercenary Mustangs är inte ett gruppnamn man hört på flera decennier. Nu kommer de med två låtar på en singel från det som en gång var Västjämtlands stolthet. Singeln släpptes på vinyl 1990 och gör nu debut som streamad. Ove Wulff har skrivit båda låtarna. Det är prov på lysande countryrock från mustangerna. Deras förmåga att förena ett Status Quo-gung med smarta countrydoftande melodier förtjusade många när det begav sig . Två väldigt fina låtar. Lyssna på dem . Herregud, vad bra det låter. Innan Mercenary Mustangs fanns Roadhouse. Efter den fanns Enzendoh, Orange Disaster, Wulff-Jönsson Band med flera och soloalbum från Ove Wulff och från Micke Jönsson. Det är otroligt vad mycket bar de hunnit med sedan denna 34 år gamla singel.
Vilma Flood har de senaste åren gått från klarhet till klarhet både med sin sång och sitt låtskrivande. Ett par djupt imponerande album har det blivit. Men den nysläppta EPn ”Glowing Like A Holy Ghost” är ännu ett kliv framåt. Tillsammans med ingen annan än Christian Kjellvander och producenten Hampus Norén har de tre snidat fram tre mörka men vackra låtar. Duetten mellan Vilma och Christian i ”Horses Of War” är berörande och har nästan en Leonard Cohensk lyster. Låten ”Madness/Grief” har de också skrivit tillsammans men här briljerar Kjellvanders gitarr så att det är lätt att förstå varför Thåström tar med honom på kommande vårturné. Vilmas närvarande röst imponerar. Men EPns främsta spår är den svenska versionen av Bette Midlers ”The Rose”. ”Rosen”, med text av Hampus, är stundtals skir, men med vassa törnen och ett närvarande mörker. Kan vara en blivande klassiker.
Det är väl ett par decennier sedan Petter Hillström lämnade Hudiksvall. Men han är därifrån. Hans projekt Hillström & Billy har släppt flera album. Nu har ”From Here To M” precis släppts av pigga Ella Ruth Institutet.. Det är ett album dedikerat till kärlek. Peter träffade Matilda och nyligen fick de en dotter. Men innan dess hann han med hjälp Jerker Odelholm, Alex Wienand från Berlin och Dan Bailey från Kalifornien och några till spela in alla de låtar som sprungit fram ur honom sedan han mötte Matilda. Vacker, lite psykedelisk countrypop, snygg närgången sång, charmerande kärlekstexter och genomtänkta utmejslade låtar. Det här är inte dåligt.
Gävles mest sympatiska cowboys i Södra Norrlands Coast Country Cowboys släpper låtar i mängd denna höst. Nu ännu en låt av låtskrivargeniet Sven-Inge ”Hank” Sjöberg. Och ”Hank” sjunger ”Farsan dog på bussen” till Norrsundet”. Det blir berättelsen om den klena grabben från Norrsundet som rymde barnmisshandel och drog hemifrån vid 15, hamnade till sjöss och fick ta till våld för att klara sig. Resten är en sorglig historia som förs fram till stompig country. Historien som berättas hade man gärna hört mycket mer av. Dessutom har de hunnit släppa ”Hjärtat som blöder i en gammal countrysång”. Ännu en låt av ”Hank”. Lite vinterkänsla, nästan julkänsla, och som vanligt en lysande text. En låt som kommer att växa. Melodin har lånats från många olika håll men är inte sämre för det.
Från Kopparberg kommer barndomsvännerna Linus Andersson och Ronnie Aronsson. De började en gång att lägga upp countrycovers och namnet Northlake Shivers. Nu varvar de egenskrivna låtar med låtar från andra och deras debutalbum ska släppas 2025. Northlake Shivers har på kort tid spelat till sig ett riktigt stort intresse. Nya singeln ”She Was Born To Country” är egenskriven och låter riktigt bra med fiol och texten om hur det kan bli att växa upp vid sidan av alla allfartsvägar. Det är inte svårt att förstå att killarna väcker så stort intresse i vissa delar av landet som ligger långt från storstäderna.
Eva Eastwood heter väl egentligen Eva Östlund. Från Askersund har hon i många år varit den svenska rockabillyns och 60-talsschlagern främsta fanbärare. I höst har hon släppt albumet ”Segerwood” tillsammans med Doug Seegers, fyndet från ”Jills veranda” som inte lyckades få någon karriär hemma i Nashville utan är mest hyllad i Sverige. Det framgångsrika sundsvallsbaserade bolaget Ninetone har släppt albumet och i höst har de turnerat tillsammans. Låtarna har mestadels skrivits av Eva men även av de två tillsammans och någon enbart av Doug. Svängig och uppfriskande rockabilly och 60-talscountry. Överraskande bra som helhet. Ett snyggt album
Simon Superti från Uppsala är väl den som gjort störst avtryck i höstens ”Så mycket bättre”. Allra starkast är nog hans tolkning av Perssons Packs paradlåt ”Då är det inte jag”. Cornelis-sidan av Simons artisteri, den andra är ju hans rap-sida, når verkligen fram och nästan alla texter han tolkar blir på ett eller annat sätt meningsfulla.
Ännu en låt från Anna Ternheim kommande album har släppts. Låten har än en gång gjorts av Anna och Jocke Berg och Martin Sköld. Den här Kentifieringen av nästan alla stora svenska artister är inte alltid bra. ”Enkelhet” om livets alla jävligheter mot en fond av hotande natur är ändå vacker. Här passar ljudbilden som Jocke och Martin skapar ändå väldigt bra och lyfter låten.
Love Antell är sedan några år mer konstnär än musiker. Han bor dessutom sedan två år i Göteborg och har lämnat Hitsville Haninge- Men nu har han äntligen släppt sitt första album på många år. Det är faktiskt nio år sedan hans ”Barn av Amerika” kom. Nu finns i alla fall nya ”Dom nya tornen” här. Albumet är producerat av Love och Per Hägglund och flera låtar har de skrivit tillsammans. Loves starka känsla för bra melodier möter Pers känsla för kantiga ljud. Det är ett starkt album med en samling mycket starka texter. En del självbiografiska, en del från Göteborg, Love låter inte så mycket Per Persson längre, mest som sig själv men även i stunder som Thåström. Det är skönt att han släpper musik igen. Han behövs.
Sarah Klang bjuder än en gång på en försmak av kommande album. ”Go To The Sun”. Är tjusig popcountry som lyfts av Sarahs härliga röst och ett smart countryarrangemang. Låten har Sara gjort med Eric D. Johnson och Theodor Stocks. Albumet släpps den 7 februari
Martin Berglund & Stödorkestern är baserade i Kalmar. Elva år har gått sedan debuten. Nu finns nya albumet ”Tiden är ett monster”. De spelar storstadsrock och är ett stort band med saxofon och allt. Texterna behandlar vardagens glädjeämnen och förtretligheter. Musik det är svårt att värja sig mot om man har Lundell och Lindberg nära hjärtat. Och det finns alldeles för få låtar om matsalsdiscon, de som en gång var ens allt…
Maria Jane Smith från Helsingborg har efter Smith & Tell som soloartist släppt två duetter på svenska med Jocke Berg. Nu kommer låter för alla maskrosbarn. ”Dandelion Kids” har hon skrivit bland annat tillsammans med Jocke Berg. Men denna fina text är på engelska och har fått lite irriterande syntar som mer irriterar än tillför något. Jag gillar låten till ungefär 70 %.
Som sagt. Nu var vanliga Från Landet paus till nästa år. Nu återstår en juledition och en årssammanfattning. Så det är bara att hålla ögonen öppna.