Feature
nov 15, 2024
Feature
nov 15, 2024
Av Tomas Grip
Man får ofta höra att rocken är död.
Det är den såklart inte, men en gång i tiden dog den faktiskt.
När Bill Haley spelade in Rock Around the Clock 1954 så sade det unisont ”TJOFF” i alla världens radioapparater och sedan var det ramalama-ding-dong för hela slanten.
Rock’n’rollen hade emellertid en förvånansvärt kort brinntid med tanke på den plats den tagit i historieböckerna. Nästan så att Britpopen varade längre.
Kanske var det ändå inte så konstigt att den klingade av, med tanke på att alla dess största galjonsfigurer av olika anledningar kastade in handduken inom loppet av bara tre år.
Det första bakslaget kom i och med att Little Richard 1957, under en turné i Australien, förklarade att han sett gud och skulle gå i kloster. Det gjorde han förvisso inte, men livet som kristen skapade näppeligen några nya rock'n'roll-hits. Missa inte dokumentären "Little Richard - Rockens Supernova" på SVTPlay.
Året därpå ryckte Elvis in i armén och när han kom hem två år senare var rocken plötsligt utbytt mot smöriga filmlåtar (fram till den GRANDIOSA comebacken 1968). Missa heller inte den aktuella dokumentären “Return of the King: The Fall and Rise of Elvis Presley“ på Netflix.
Senare samma år framkom, vid ett besök i England, att Jerry Lee Lewis var gift med sitt 13-åriga kusinbarn, vilket han stolt basunerade ut. Skandalen som briserade hämtade han sig inte ifrån - förrän hans GRANDIOSA country-comeback tio år senare.
I februari -59 hände det som kom att kallas ”The Day the Music Died” - odödliggjord i Don McLeans klassiker American Pie - då ett flygplan med musikerna Buddy Holly, Ritchie Valens och The Big Bopper störtade på väg till Fargo, North Dakota.
Alla dog. Kuriosa är att även Waylon Jennings skulle ha varit med på planet (han spelade vid tillfället bas åt Buddy Holly), men han avstod sin plats till förmån för den influensasjuke Big Bopper.
I slutet av året åkte Chuck Berry fast för att ha fört en 14-årig flicka över delstatsgränsen med ”omoraliska syften”, vilket enligt dåtidens amerikanska lag, The Mann Act, räckte för en fängelsedom.
Spiken i kistan kom i april 1960 då Eddie Cochran, under en turné i England, förolyckades i en bilolycka. Gene Vincent, som var med i bilen, överlevde trots ett helt gäng benbrott men blev mer och mer alkoholiserad för att till sist dö i magsår 1971.
När the British invasion, med Beatles i spetsen, i början av sextiotalet blåste amerikanerna av stolen så var rock’n’rollen såsom vi känner den nere för räkning och en ny framtid var utstakad.
Rocken har sedan dess återuppstått i olika skepnader med jämna mellanrum och lär nog fortsätta göra så.
Bandet som en gång spelade in ett album med namnet ”Rock & Roll is Dead” – The Hellacopters – släpper idag en ny singel och motbevisar därmed sin egen tes. Albumet ”Overdriver” släpps den 31:a januari.
Rock on!