Feature

RWF 9

MAGKÄNSLEMUSIKEN # 2

Av Peter Holmstedt


Jaha, nu har det gått 2 månader sen jag fick frågan om krönikor från Håkan, och en månad sen jag skrev min första. En himla tur att man inte skriver krönikor i en dagstidning, då skulle stressen vara ännu större än den är nu. Men jag kanske inte behöver känna mig stressad? ”Hur ofta eller hur sällan Du vill?”, löd ju frågan. Då räcker det kanske med en gång i månaden?

Vad har hänt sen sist då? Ja, januari var en ganska långsam månad vad gäller nya albumsläpp, men det har släppts en massa bra låtar. Ja, digitalt då. Säger han som helst vill ha musiken fysiskt. Lukta på omslagen. Läsa alla credits och liner notes. När man lyssnar på ny musik vill man ju gärna lära sig nånting också. Vilka som lirar. Vem som producerat. Var det är inspelat. Allt sånt är ju viktigt för oss som är nördar på riktigt.

När det gäller nya album har vi ju fått hela fem stycken på ett bräde av Ryan Adams, men som vanligt när det gäller honom, kanske ett hade räckt? Det finns en del bra låtar på både ”Star Sign” och ”Sword & Stone”, men tyvärr också en hel del utfyllnad. Var det nån som sa producent? Som tar honom i örat ibland?

Vi har också fått nya album från Tomas Andersson Wij (med 2 fantastiska låtar i ”Still Got The Blues Från Sverige” och titel-låten), från Brothers Brown (med Paul Brown, klaviaturspelare i Waterboys) och från John Leventhal (make till Rosanne Cash, som också medverkar).

Men det är tre album som står ut, så här i början av året.

Bahamas ”I Must Be In A Good Place Now” (Barchords/Brushfire Records) är väl inget riktigt album, utan en femspårs EP, (som kommer bara några månader efter albumet ”Boot Cut”), där titel-låten, Bobby Charles gamla klassiker, måste vara årets hittills starkaste låt, eller tolkning, om man så säger.

Sarah Jarosz ”Polaroid Lovers” (Rounder/Concord Records) faller alla bitarna på plats. Har följt och gillat henne tidigare, men det här tycker jag är hennes mest fulländade platta hittills. Starka låtar och grym produktion.

Men det album som lyser starkast är ändå Bill Ryder-Jones ”lechyd Da” (Domino/Playground). Från början en av medlemmarna i engelska The Choral, men sen ett antal år ute på en mycket intressant och spännande solo-resa. Gillar Du en artist som Bill Fay, får Du inte missa denna.

Det har ju, som sagt, också släppts ett antal bra singlar från kommande album som lovar gott.

Decemberists ”Burial Ground”, Filiph Englunds ”Live Like This”, GospelbeacHs ”Hang Thyme”, Sam Outlaws ”Ways To Go”, ”Someone Quite Like You” och ”Pretty Good Singer”, Secret Sisters ”Same Water” och ”All The Ways”, och H Selfs ”Maggie Brown” och ”Cold Quiet Lover” är alla starka låtar. Men de som smäller högst är ändå Jesper Lindells ”Never Gonna Last”, från hans album nummer tre, och Marcus Kings ”F*ck Up My Life Again” och ”Mood Swings”, titel-låten från det Rick Rubin-producerade kommande albumet.

På tal om Jesper Lindell, måste man ju också nämna ’Rootsy Winter Fest 2024’ i Falkenberg, festivalen där Jesper syntes både med Bob Dylans gamla vapendragerska Scarlet Rivera, som med Magnus Carlson från Weeping Willows.

Jesper och Scarlet kompletterade varandra på ett föredömligt sätt, och bandet med storebror Anton, Magnus Olsson och Rasmus Fors, fyllde i och lyfte både Dylan-låtarna och de egna kompositionerna till oanade höjder. Låtar som ”Senor”, ”Series Of Dreams” och ”Sweetheart Like You” tolkades på ett otroligt eget och lyhört sätt. Fortsättning, please!

Jesper, Magnus, bandet och Brunnsvik Horns såg vi redan i bra form i Vara i höstas, men där den spelningen kändes lite som ett lunch-gig för ett antal pensionärer (vilket den nästan var), så var avslutningen i Falkenberg en helt annan historia. Blodfyllt, svettigt, svängigt och tajt, med de två huvudpersonerna på ett grymt humör, och hela bandet fantastiskt och lustfyllt pådrivande. Nåt som bådar väldigt gott inför Magnus Brunnsvik-platta nummer två i vår och ny turné i sommar.

Såg även även Jobi Riccio, Ward Hayden & The Outliers, Israel Nash och Our Man In The Field i Falkenberg, och som vanligt var hela festivalen en fröjd både för ögon och öron, och lika välorganiserat som vanligt. Eloge!

Vad händer framåt då? Ja, Jesper startar ju Sverige-turné och släpper album nummer tre, ”Before The Sun” den 1:a mars, och i mina öron låter den redan som årets album. Men jag ska väl bara vara tyst. Jag är ju partisk. Hans Ludvigsson spelar med band och sina amerikanska vänner på Jönköpings Teater den 11:e mars. Så utan att stressa alltför mycket kan jag nog få ihop en ny krönika nån gång i mars…..

Peter Holmstedt, Södra Svinhult, den 19:e februari, 2024.