Feature

PH Hemifrån

MAGKÄNSLEMUSIKEN # 1

Av Peter Holmstedt

 

Den 17:e december får jag ett mess av Håkan Olsson.

”Jag har en idé jag vill prata med Dig om. Kan vi höras?”

Dan efter, den 18:e, ringer telefonen, och i andra änden hör jag Håkans behagliga, skånska stämma.

”Du, jag har funderat på en sak. Skulle Du kunna tänka Dig att skriva krönikor för Rootsyland? Hur ofta Du vill. Eller hur sällan Du vill. Du får helt fria händer. Nörda så mycket Du vill. Tala om vad Du gillar. Vad Du inte gillar. Namnet skulle ju kunna vara Musik Hemifrån eller Gut Music News. Eller nåt helt annat. Vad säger Du? Nåt för Dig?”.

En sånt erbjudande tackar man ju inte nej till. Jag menar, Rootsy, och framför allt Håkan själv, har ju stor del i att americanan och countryn har blivit ett viktigt begrepp i Sverige. Själv kommer jag ju från musikrörelsen på 70-talet, där små arrangörer och föreningar växte fram som svampar i den mylla som fanns då, och Rootsy jobbar lite på samma sätt. Bildar små oaser av musik ute i landet på orter som på lång tid inte varit så bortskämda med livemusik. Rootsy Falkenberg är ju ett praktexempel.

Så vad borde jag skriva om då? Bra musik, live och på skiva. Bra film, på bio, på TV och på BluRay och DVD. Och, sist men inte minst, alla dessa fantastiska konserter som ett antal eldsjälar arrangerar för oss som inte orkar eller har tid att göra det själva.

Hade jag börjat med detta under 2023 hade jag med största sannolikhet skrivit mycket om Jesper Lindell och hans band, som är det finaste vi har i Sverige just nu. Om de som släppte och/eller producerade bra plattor under förra året. A.K & The Brotherhood, Bahamas, Kip Boardman, Dave Cobb, Joe Henry, Alice Howe, I’m Kingfisher, Songs Of Boda, Sun Years. Om dom som arrangerade fantastiska konserter och upplevelser. Hermans Lada och Rootsy Falkenberg.

Vad ska jag skriva om under 2024 då? Ja, inte råder det nån som helst brist på det. Ryan Adams, Blackberry Smoke, Thomas Blomgren, Brothers Brown, Guy Clark, Dion, Gibrish, The Immediate Family, och Jesper Lindell (!) släpper nytt de kommande veckorna. Magnus Carlsson, Jesper Lindell & Scarlett Rivera, Hans Ludvigsson och Venice bjuder upp till konsert under samma period.

En sak som jag dragit i långbänk under storhelgerna är namnet på krönikorna. Vill hålla isär det, både från egna firman, Hemifrån, och från Facebookgruppen Gut Music News. Men till syvende och sist är det ju ändå tycke och smak och magkänsla det handlar om, så det får helt enkelt bli, på ren svenska, Magkänslemusiken.

Den 14:e januari skickar jag min första krönika till Håkan.

Dan efter, den 15:e, ringer jag upp honom, och vi får väl se om han tycker att det håller måttet…..

Den 16:e publicerades krönikan, så det tyckte han visst./ Redaktörens anmärkning

Peter Holmstedt, Södra Svinhult, den 13:e januari, 2024.