Feature

Jobi Riccio – Press 2024 – Photo by Jasmine McGlade

Jobi Riccio längtar till Sverige

Av Håkan Olsson

 

När Rootsyland når Jobi Riccio i hennes vardagsrum i East Nashville är hon på ett strålande humör. Snart ska hon göra sina första spelningar utanför USA och det är inte bara Jobi som är fylld av förväntan.

-       När jag berättade för min bästa kompis hemma i Colorado att jag ska åka till Sverige och spela, jublade hon. Hennes familj har rötter i Skandinavien och när vi var tonåringar fantiserade vi om att åka dit. Så när det nu blir verklighet för mig, blev hon så glad för min skull.

Jobi Riccio debutalbum ”Whiplash” kom så sent som i september 2023, några år senare än planerat på grund av pandemin.

-  2019 vann jag NewSong Music Competition och första pris var en albuminspelning. Men pandemin ställde verkligen till det för mig och i stället för att samla ett band i studion och spela in allt på en gång, gick jag in ensam och lade grunderna med sång och gitarr bara. Sedan startade en process där filer skickades runt till musikervänner i New York, Nashville, Texas, Kalifornien och Colorado. Alla kom med sin input och i och med att stråkar, blås, keyboards och slagverk adderades förändrades plattans karaktär. Det som från början var en ganska traditionell singer/songwriter/folk-platta blev till något helt annat. Vilket jag är väldigt glad för. Så det som kändes så jobbigt då med pandemin och alla hinder den förde med sig, blev till något riktigt bra i slutändan. Det tog lång tid men idag känner jag att det var värt det.

-       Soundet på ”Whiplash” ligger helt i linje med vad jag själv lyssnar på och gillar. Mina föräldrar introducerade mig tidigt till folk och country.  Jag var inte gammal när jag fick mina två första CD. LeeAnn Rimes och Patsy Cline. Jag lyssnade på båda intensivt och försökte lära mig att bli en country-sångerska. Och föräldrarna lyssnade på bluegrass, country och singer/songwriters som John Prine och Townes vand Zandt. När jag blev lite äldre var det Chicks som gällde. Jag och mina systrar spelade deras plattor sönder och samman. Men i övre tonåren började jag aktivt leta efter annan musik och då blev det mycket indierock. Det var en period då jag spenderade det mesta av min tid på mitt rum framför datorn, med hörlurar på. Jag var ganska asocial och mest intresserad av att leta ny musik.

-       Så grunden i min musik är country och folk, men jag är alltid på jakt efter ny musik och jag influeras och inspireras självklart av det jag hör.

För två år sedan lämnade Jobi Riccio Colorado och flyttade till Nashville, närmare bestämt East Nashville.

-       Här finns en fantastisk musiker-community. Jag behöver bara gå utanför dörren för att träffa vänner och kolleger. Var och varannan bartender är musiker, likaså dörrvakterna, servitörerna, ja inom nästan alla serviceyrken vimlar det av musiker och låtskrivare, Själv försörjer jag på att städa air b ’n’ b när jag inte turnerar. Det går inte att tjäna pengar på att spela på kubbarna i Nashville, men å andra sidan har många arbetsplatser här en bra förståelse för att musiker behöver ha flexibla villkor. Så jag kan städa när jag behöver och turnera när jag vill.

Det talas om en växande queer country-scen som du är en del av. Finns den främst i Nashville eller även i resten av USA?

-       Det finns definitivt en växande queer country-scen i hela USA, men inte så att den är organiserad och strukturerad. Snarare skulle jag säga att vi bygger ett informellt kontaktnät där vi hjälper och stöttar varandra. Jag känner och har kontakt med många av de artister som räknas hit, om än bara genom sociala medier i många fall. Jag har till exempel haft kontakt med Lizzie No i New York på Messenger den senaste tiden, eftersom vi båda ska spela på Rootsy Winter Fest och Country Got Soul @ Nalen. Men jag har inte träffat henne, så jag hoppas vi får tillfälle att ses i Sverige.

-       Jag ser verkligen fram emot att träffa alla de andra som spelar på de här festivalerna. När jag bodde en kort tid i Boston, såg jag Ward Hayden & The Outliers ett par gånger, Israel Nash har jag såklart koll på men de flesta andra namnen är nya för mig. Men jag är som sagt alltid på jakt efter ny musik och det ska bli lika kul att höra på de andra artisterna som att spela själv. Nästan lika kul i alla fall.

 

2024-02-02 Rootsy Winter Fest @ Tryckhallen, Falkenberg

2024-02-03 Country Got Soul @ Nalen, Stockholm