Feature

lost bayou ramblers

Jag har sett Cajunmusikens framtid!

 

Av Bengt Lindell

 

När jag fick en förfrågan från Rootsyland om jag ville skriva för den nya websiten, var jag först lite tveksam. Men, sen bleknade tveksamheten och jag svarade ja.

Sedan 25 år sedan bor jag söder om Interstate 10 i sydvästra Louisiana och då har man ju trots allt ett visst ansvar att sprida kunskap om denna unika stat i USA. Jag kommer att bidra med musikminnen från ett kvartssekel här, ge tips om nya plattor, gamla plattor, artister som inte är så kända, samt möten med artister som är välkända. Först ut blir en historia om ett favoritband.

För några år sedan utropade jag: - Jag har sett Cajunmusikens framtid och dess  namn är Lost Bayou Ramblers!

Det var i samband med en releasespelning när senaste studioplattan Kalenda släpptes. Året var 2017 och spelningen ägde rum på Bayou Teche Brewing i Arnaudville. Bryggeriet släppte också en porter med Louisiana-stuk, där bland annat Louisiana-fikon ingick i brygden.

För tre år sedan firade Lost Bayou Ramblers sitt 20-årsjubileum. De skivdebuterade 2001 på Soileau Records, med Pilette Breakdown. Sedan dess har det kommit åtta fulllängdare till inspelade i studio eller live.

Det gjordes dessutom en dokumentärfilm om bandet i samband med 20-årsjubileet. Filmen Oh Va Continuer premiärvisades på Acadiana Center For The Arts i Lafayette, och det var första gången jag varit med om att en film fått stående ovationer. Live-plattan Asteur släpptes också i samband med jubileumsfirandet.

Det senaste alstret släpptes den 29 september, och finns tillgänglig via Spotify och andra strömningstjänster.

Lost Bayou Ramblers & Louisiana Philharmonic Orchestra Live spelades in i januari inför en begeistrad publik i New Orleans. Tolv LBR-nummer spelades in, samtliga kryddade med symfoniorkestern.  Det var inte första gången som bandet samarbetade med symfonimusiker. Det har hänt ett par gånger tidigare, bland annat i New Orleans då de framförde Lost Bayou Ramblers musik till Oscarsbelönade filmen Beast of the Southern Wild. Nya plattan öppnar med ett spår från filmen.

Under de senaste 10-11 åren har Lost Bayou Ramblers funnit ett unikt sound. Den kan bäst beskrivas som psykedelisk Cajunpunk. Ett bra exempel på hur de låter live är liveplattan Gaza Gasa där plötslig Jimi Hendrix dyker upp i mixen.

Medlemmarna har skiftat under åren och endast bröderna André och Louis Michot består. De senaste sex sju åren har det dock haft samma sättning. Louis Michot-fiol och triangel, André Michot-dragspel och lapsteel, Eric Heigle-trummor och triangel, Johnny Campos gitarr och en massa pedaler, Bryan Webre-bas, och Kirkland Middleton- trummor och triangel

När de spelade på bryggeriet i samband med Kalendasläppet, frågade jag vad Cajunlegenden Dewey Balfa hade tycke om alla pedaler som används på scen, Bland annat har  Andre Michot kopplat upp en wah-wahpedal till sitt Cajundragspel (French Accordion).

Louis svarade tvärsäkert: - Hade Dewey haft tillgång till dem hade han använt dem.

Louis har för övrigt ett sidoprojekt ett sidoprojekt Michot's Melody Makers tillsammans trummisen Kirkland Middleton och och basisten Bryan Webre från LBS. Samt Mark Bingham, gitarr. Bingham har en lång karriär som skivproducent bakom sig. Deras andra platta har en titel som säger allt om musiken.. Coasmic. Cowboys From Saturn, fast Saturn i detta fallet är baren i New Orleans där liveinspelningen gjordes.

En soloplatta från Louis Michot, Réve du Troubador, har precis släppts. Den har  bl.a spelats in på den husbåt Louis har i Bayou Teche, nära hans hem i Arnaudville. Louis Driver också ett skivbolag Noveau Electric Records.

Gitarristen Johnny Campos har också ett sidoprojekt Droste. Han så långt har släppt en EP, Weeks Island.

Lost Bayou Ramblers har också ett sidoprojekt, Poguetry in Motion, tillsammans med Spider Stacy and Cait O'Riordan, där de spelar Pogues-musik med Cajun-stuk. De har turnerat i USA, men har nog inte hittat vägen över Atlanten än.

Tips på bra plattor (alla finns tillgängliga via Spotify):

Live at Blue Moon (2007) - Inspelad på Blue Moon Saloon, under en helt  vanlig kväll i Lafayette.

Mammoth Waltz (2012) - Plattan där bandet gick vidare till ett modernt Cajun sound. På skivan gästar bland andra Scarlett Johansen och Doctor John. Producerad av Korey Richard, känd från LCD Soundsystem och Arcade Fire.

Gasa Gasa Live (2014) - Inspelad på Gasa Gasa I New Orleans. hade de börjat hitta sitt psykedeliska Cajunsound.

Kalenda (2017) - Grammybelönad och sensationellt bra platta där bland andra Layla McCalla och Spider Stacy gästar. Också denna plattan är producerad av Korey Richard.

Asteur – Liveplattan från 2019 som låter som om det är Mardi Gras året runt.

Lost Bayou Ramblers & Louisiana Philharmonic Orchestra Live - Egentligen en otänkbar kombination som låter helt självklar. Louis Michot påminner oss också om att de sydligaste delarna av Louisiana håller på att eroderas bort.

Réve du Troubadour - Michot ville skriva ny musik utanför Cajun-traditionen och fick hjälp med en lång radgäster, bl. a. Tuareg-gitarristen Bombino, Leyla McCalla på cello, Dickie Landry soxofonisten med ett förflutet i avantgarde-jazzorkestern Lounge Lizards och L'il Band Of Gold, zydeco-musiken Corey Ledet m.fl.

Sista klippet är från 20-årsjubiléet!