Feature

Otis Kerp – Traveling Time small

Från Landet: Otis Kerp = Stiko Per – men det är hemligt…

Av Christer B. Jarlås

 

I början av november lades det ut en helt ny låt ”Travelling Time” av den helt okända artisten Otis Kerp. Låten är skriven och producerad av samme Otis. Men om man tittar på omslagsbilden kan man känna igen mannen som sitter där och hans trasiga gitarr kan säkert vissa också känna igen. Läser man pressutskicket så framgår att bakom namnet Otis Kerp döljer sig en svensk artist som hållit på i femton år, släppt åtta album och har sammanlagt runt 15 miljoner streams. Men artistens namn står inte. Utskicket kunde ha tillagt otaliga vandringsturnéer, medverkan i Schlagerfestivalen med mera. Otis Kerp visar sig faktiskt vara ingen annan än Stiko Per Larsson. Hur gick det till?

- Otis Kerp har varit min egen personliga hemlighet i några år nu. Jag ville att Otis skulle hitta sin egen väg och inte få några fördelar av mina tidigare framgångar eller jämföras med det jag gjort på svenska. Jag älskar att göra låtar på svenska, men kände att det fanns något jag saknade. Jag började i smyg skriva och producera sånger med engelska texter. Jag berättade det inte ens för min egen familj. Och Otis är fortfarande en hemlighet för många vänner och fans som känner mig under mitt riktiga namn, säger Stiko Per Larsson.

Förra hösten bjöds Stiko Per Larsson in till festivalen Nashville Nights i danska Odense. En festival som hållit på i några år nu och som bjuder på massor av uppträdanden av artister från Nashville, från Danmark och även några inbjudna från övriga Norden och övriga Europa. Stiko Per blev inbjuden för sina svenska låtar. Men spelningarna i Odense gav honom samtidigt en unik möjlighet.

- Jag har sedan 2014 skrivit sånger på engelska. Tanken har varit att släppa dem helt utanför landets gränser, utan att bland in Stiko och allt vad det för med sig. Både förväntningar och fördomar, man hamnar ju i fack här, vare sig man vill eller inte. Att få visa upp de outgivna låtarna i Odense för en internationell publik och för låtskrivare med år av erfarenhet och kunskap från Nashville gav en otrolig mersmak. Så mäktigt att komma dit utan namn och bara bli bedömd för sångerna. Väldigt fint och gav mig luft att våga prova vingarna, fortsätter han.

Tanken är att det här är bara början för Otis Kerp. Det kommer att komma många fler sånger 2024. Men tanken att det skulle ske i hemlighet i Sverige blev egentligen redan körd när första låten lades ut på Spotify.

- Spotifys algoritmer har gjort att en hel del svenskar har hittat till Otis ändå. Det tog bara någon dag från releasen innan Stikofans hittade till Otis. Jag ville ju hålla det lite under radarn i Sverige. Otis har börjat bygga upp en liten följarskara, mestadels i Tyskland, Danmark och USA men jag siktar förstås högre. Det är otroligt energigivande att börja på nytt, så jäkla kul.

Just nu utöver den släppta singeln så finns tre än så länge outgivna inspelade låtar med Otis Kerp som är tänkta att ges ut under nästa år. En av dem heter ”Sky Full Of Rockets”. Den låten gick till final i en av planetens större låtskrivartävlingar ISC 2022 - International Songwriting Competition - och fick till slut ett hedersomnämnande i Americana-klassen, trots att den som sagt ännu inte är utgiven.

Vill ni man höra Otis sjunga några väl valda covers så har det lagts ut några videor på hans Facebook-sida. En sida som än så länge har väldigt få följare.

Sista frågan är förstås den väldigt väntade. Varifrån kommer namnet Otis Kerp?

- Jag satt med en anagramsgenerator 2014. Otis Kerp = Stiko Per…