Feature

this-is-all-the-snow-you-get

Från Landet: december 2023 - Julupplagan

Av Christer B. Jarlås

Nej, julmusik började inte med Mariah Carey, inte ens med Bing Crosby. De äldsta Christmas Carols som vi känner kommer från 1400-talet. Psalmen ”Stilla natt”, som av Unesco är utnämnd till att vara immateriellt kulturarv, en slags musikens motsvarighet till Världsarv, fick sin text och musik 1816-1818. En riktigt svensk julklassiker; julsången ”Nu tändas tusen juleljus” skrevs redan 1898 , den blev intagen i psalmboken som julpsalm 1986. Inte många av senare tiders sånger kommer att ha den hållbarheten.

Från Landet i dag har gett sig själv det omöjliga uppdraget att navigera rätt i den allt stridare floden av svensk julmusik. 2023 verkar det ha slagit något slags rekord i nyskrivna låtar. Och det mesta är totalt ointressant. Gamla låtar med nya ointressantare röster verkar vara vanligt. Och en del verkar tro att det bara räcker med att nämna några klyschiga julord i texten så har man radiospelningarna i hamn. Alla från Fröken Snusk till Carola, från Elov och Benny till Björn Skifs, ja i stort sett alla försöker att få sin egen bit av den svenska julmusiktårtan 2023. Inte mycket som man vill höra igen. Men jag hittar trots allt ett antal låtar och dessutom ett album som kommer att bli en klassiker.

I min värld finns det två klassiska svenska julalbum, ja, förutom ”Lars Christmas” (Lars Vegas Trio) då. Det är först och främst min eviga favorit från 1979. Kjell Andersson samlade då sitt magnifika stall på EMI och spelade in ”Glitter, glögg och rock´n´roll”, en LP som gavs ut på röd vinyl. Där fanns de första inspelningarna av Gyllene Tider på EMI, underbara Janne Andersson Pop, Magnus Lindbergs odödliga ”Snön den faller vit” och framför allt den episka ”Snart kommer änglarna att landa” i en lägereldsversion med alla medverkande. Det andra albumet är förstås Carolas ”Jul i Betlehem” från 1999, det enda av alla hennes julalbum man behöver.

Inget nytt under solen. 2023. Carola släpper nytt och 44 år senare, släpper två av de medverkande på ”Glitter, glögg och rock´n´roll” ny julmusik.  Björn Skifs var med då men stack inte ut då. Nu släpper han singeln ”Dreaming A Dream Of Christmas” och återanvänder omslaget till sitt julalbum från 2021. Peter Kvint och Sharon Vaughan har skrivit låten som försöker låta som alla jullåtar på samma gång. Inte ens Björns röst får mig att vilja höra igen. Ulf Lundell samlar i stället ihop sig till en helt album med alla sina vinter- och  jullåtar varav tre nya låtar och en nyinspelning av just ”Snart kommer änglarna att landa. ” Rött guld – samlade jul- och vintersånger 1978-2023” är titeln och alla tretton låtarna är mer än hörvärda.  En väldigt fin samling. I  november 2023 släppte Carola den egenskrivna ”Helga natt” som singel, en låt som hon skrivit tillsammans med just Peter Kvint. Och rösten kan man ju inte ta ifrån henne.

Så många jullåtar försöker låta som så mycket annat. Hela schlagerfestivaleliten är inblandad i trista låtar av Lisa Ajax och Måns Zelmerlöw, som dessutom har exakt samma låtskrivare som Björn Skifs. Lena Philipson har skrivit många starka låtar till sig själv. Men ”I December” försöker hon medvetet få att låta som en minst 50 år gammal låt med nödrim och allt. Då är Sven-Ingvars roligare med ”Herr Anderssons jul” som på P4 Stockholm utsågs till årets bästa jullåt. Och Lasse Stefanz är riktigt uppiggande med sin turnéjulsång ”Jul på 4 hjul” skriven av Thomas Järvheden och Anders Wigelius.

”Världens bästa julsång” finns också. Jo, den heter så. En ganska rolig bagatell av värmlänningen Bengt Nilsson, mest känd för att han skapat all musik till Johan Falk-serien. Han ironiserar lite om julmusiken i stort och det är så skönt med en låt som inte tar julen på för stort allvar.

Finns det då inget bra i floden. Tre låtar på topp tycker jag. Anna Stadling gjorde tillsammans med barndomskompisen Helen Sjöholm förra årets bästa låt med Lars Winnerbäcks ”Snö och marschaller”. I år släpper hon ”Bara några timmar kvar” som hon skrivit själv tillsammans med Anders Pettersson. Om en tågresa hem genom Norrland, hem till jul. Coolt, vackert, lagom sentimentalt och en av landets finaste röster. Förtjänar att få leva ett liv många jula framöver.

2023 har ingen gjort det bättre än Ellen Krauss. Ett brett genombrott som få andra. Hennes indiefolk är smal och bred på samma gång. I år har man därför kunna återupptäcka hennes egenskrivna ”This Time Of Year” som släpptes redan i december 2022. En svart, lite skev, ballad om att sakna allt man förlorat just den här tiden på året. Skitbra.

Och snacka om genombrott. Han gick ut gymnasiet och fick skiv- och turnékontrakt med stora bolag. Hannes Aitman verkar med sin sköna mörka röst att kunna bli lite av en svensk Colter Wall. Hans bidrag ”So Close Yet So Far Away” har det där lite juliga soundet i ljudbilden och en lagom sentimental text om att vandra runt i julskyltningen under julmånen och längta efter någon som inte är där eller kanske är där. Vackert.

Runner up av jullåtar är två. Viktor Norén och Lisa Nilsson har tillsammans med Andreas Matsson skapat ”Det är dig jag väntat på”. Kan vara den bästa mankvinna-julduetten sedan Totta Näslund och  Jenny Silver gjorde magnifika julballaden ”Grand Hotel”, skriven av Mauro Scocco. Viktor och Lisa gör det snyggt, bra och självklart sentimentalt så det räcker. Bra, men långtifrån bäst. Isaac And The Soul Company har slagit sig ihop med fina Emilia Mitiku och gör ”Counting Miracles” . Den bästa av alla jullåtar Sharon Vaughan varit med och skrivit till året jul. Skön, klassisk julsoul med känsla i sången och en tänkvärd text. Den här låten kommer jag att spela mycket.

Vill man ha mer fart på julmusiken väljer man förstås Wilmer X. Deras julsingel har självklart två sidor. Den ösiga ”Jorden runt i jul”, en slags julvariant av ”Rocking over the world”. Och vi som gillar sentimentalitet i jul väljer självklart ”Nya planer för jul” om han som får duka av och frysa in och fira julen helt solokvist när hon fick ”Nya planer för jul”.

Bob Dylan överraskade ju alla med sitt julalbum när det kom 2009. En klassiska svensk julröst har Peter Jöback. Hans komma hem till jul-album blev ju till och med en långfilm. I år släpper han tillsammans med Idol.vinnaren Nike Sellmar och Janice ”Frihetsklockan”. En svensk variant på Bob Dylans ”Chimes Of Freedom” från 1964. Den fina texten har Tomas Andersson Wij skrivit. En låt värd att höra i jul.

Nu är det dags att säga ”Äntligen!” Spänstiga skivbolaget Ella Ruth Institutet har tagit sitt ansvar- och kurerat en julskiva med 24 spår, som en julkalender. De hävdar att de vill visa hur julmusik kan, och kanske bör, låta. Självklart har de rätt. ”This Is All The Snow You Get Vol. 1” heter albumet som precis släpps i fysisk form. Som streaming kommer den först på Luciadagen den 13 december.

Det är den bästa svenska julskivan sedan ”Glitter, glögg och rock´n´roll”. Här finns massor av svärta men även glädje och skönhet. Vackrare än när Pelle Ossler och hans dotter Sole gör ”Stilla natt” har jag svårt att tänka mig. Självklart bjuder Daniel Hollow med sin ”An In-Law Christmas Carol” och H. Selfs “Silent Heart” på härlig countrysvärta. The Thousand Dollar Playboys med Lars Bygdén,  ”A Very Special Christmas” är gammal, men inte sämre för det. Gamla Tant Strul och Eldkvarns Liten Falkenholm kallar sig Svart smultron och hennes ”Tindra ungar”. Rebecka Sandberg visar upp julens sämre sidor på starka ”Nu är det jul igen(Så fly för ditt liv)”. Här finns så många pärlor från Sörensens IF, Lilla Monsunen och Flykten. Ja, i stort sett allt är synnerligen hörbart. Det här är julskivan att skaffa julen 2023.

Att försöka lyssna på all ny svensk julmusik är inte hälsosamt. Det rekommenderas inte. Men listan som följer med denna juledition är inte så tokig.

God Jul!