Feature
feb 23, 2024
Feature
feb 23, 2024
Av Christer B. Jarlås
I dag släpps det ett nytt album med 15-årsjubilerande HALM från Västerbotten. Inför deras tredje album ”Runner” har Från Landets Christer B. Jarlås intervjuat trion.
HALM har funnits som grupp i 15 år. Det började redan när medlemmarna började högstadiet. Johanna Sandgren, banjo och sång, Lisa Johansson, gitarr och sång och William Ignberg, gitarr är HALM som live förstärks av bas och trummor.
Få svenska grupper turnerar lika flitigt som HALM, de har gjort närmare 500 spelningar runt om i Skandinavien, turnerat i Europa och även besökt Kina och uppträtt med bland andra Emmylou Harris, Carlene Carter och Jill Johnson.
”Runner”(Halm Music) är deras tredje fullängdsalbum som släpps fredag den 23 februari. Albumet innehåller tio låtar och blandar country och rock på ett självklart sätt.
Ni har ju spelat tillsammans ganska länge. Men var och hur började det?
Vi kommer från olika små byar och 2009 började vi högstadiet i Sävar tillsammans. Vi fann snabbt varandra och en lärare gav oss en egen nyckel till musikhuset där vi spenderade i princip varje kväll efter skolan för att repa och skriva musik. Vi började åka ut och spela på alla ställen vi kunde hitta, och på den vägen är det!
Er musik är ju inte typisk Umeå-musik. Var det country redan från början? Och vad gjorde att ni började spela den typen av musik?
Från början var det mer bluegrass än country, inga trummor och bara akustiska instrument. Vilken typ av musik vi ska spela har egentligen aldrig varit något val, det föll sig naturligt. Historieberättandet med relaterbara texter, enkelheten och den inbjudande känslan i den här typen av musik har vi alltid känt oss hemma i!
En stor kärlek för blues och hårdrock finns också, så influenserna kommer från många håll och vi kategoriseras, om man nu måste, inte direkt som country längre. Men det är den grund vi står på, och oavsett var musiken tar oss rent uttrycksmässigt så är det alltid kärnan!
Alla tre i bandet skriver låtar. Rent praktiskt, hur går låtskrivandet till? Och vad vill ni sjunga texter om?
Låtarna börjar på många olika sätt, men någon av oss kommer med en idé på t.ex. ett riff eller en melodi, och så jobbar vi fram något tillsammans. Det kan bli många vändor innan det är klart, ofta blir det helt annorlunda är hur vi först tänkte.
Texterna handlar om det som är relevant för oss i livet just nu, i stort och smått. Det är kärlek, sorg och allt däremellan. Att sätta ord på en känsla kan vara sjukt svårt, ofta vet vi inte ens vad låten handlar om innan den är klar, haha.
Ni framhåller ofta varifrån ni kommer. Hur tycker ni att det kommer fram i er musik och era texter?
En grej med att vara uppväxt på landsbygden är att det finns inte en massa folk att välja på, man har inget annat val än att acceptera dem som finns i ens närhet och hålla jäkligt hårt i dem. Inte så mycket du och jag, utan man behöver hjälpas åt för att komma någon vart. Det speglas nog av i musiken på många sätt, "jammigheten" och texter ur det perspektivet.
Ni är ett flitigt turnerande band. Spelar ni på heltid? Var i landet har ni er största publik?
Vi håller även på med annat på sidan av, Johanna och Lisa jobbar som anläggare/markare på samma företag och William jobbar i sportbutik. Musiken har alltid varit prio, men det har funkat bra att kombinera med annat jobb, även om drömmen såklart är att spela på heltid. Svårt att säga var vi har störst publik! Vi har alltid spelat lite överallt och det är ju så sjukt roligt när det är återkommande folk som man börjar känna igen.
Det nya albumet. Vad är inriktningen på det? Och vilket mottagande hoppas ni på?
Vi ville göra ett album som är representativt för oss som liveband. Majoriteten av skivan - alla grunder och även en del av leadsången - är inspelad live för att behålla den känslan. Inställningen var att nu går vi in i studion och sätter låtarna så bra vi kan så fort som möjligt. Vi har tagit tillbaka många akustiska element men även rockat till det mer än någonsin, så det är en jäkla resa. Vi hoppas att folk ska tycka om den, känna igen sig och komma och se oss live nu i vår!
Ni har valt att sjunga och skriva på engelska. Många inom svensk americana och country, som Ellen Sundberg och H. Self, har ju börjat sjunga och skriva på svenska efter att bara ha gjort det på engelska i många år. Kan det komma låtar på svenska från er? Och hur viktigt är språket?
Att sjunga på svenska har aldrig varit aktuellt för oss än så länge, men man vet aldrig! Vi älskar ju rock och country på svenska, finns så enormt mycket bra. Om vi skulle sjunga på svenska så är ju frågan bara om någon skulle förstå vår västerbottniska dialekt?
Vad hoppas ni ska hända framöver med Halm?
Vi firar 15-årsjubileum i år, så nu kör vi 15 år till! Fortsätta skriva musik och turnera mer ute i Europa.
Vilka svenska artister gillar ni och inspireras av?
Alla möjliga, bl.a. Johan Airijoki, Slowgold, The Hellacopters, Tallest Man On Earth, First Aid Kit och Louise Hoffsten.
Till sist. Om ni vill få någon ny att upptäcka Halm. Hur ska man beskriva er och er musik?
Det är norrländsk rock med slängar av country och blues! Mycket stämsång, elgitarrer och banjo om vartannat.